Saturday, December 11, 2010

i am very proud to be johorean!

1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi. Aku teringat semasa aku sekolah dulu, aku dan member sebelah aku boring yang amat di dalam kelas, so to keep us awake, kami dok mengira berapa kali Cikgu sebut ekk. In a period of 40 minutes, dekat 100 kali! Lepas tu kami gelarkan Cikgu tu as Cikgu Fadzillah* Ekk. (*bukan nama sebenar).


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar Bandar Johor Baru seperti di Masai- chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok** berkata, ” Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”. Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok). Aku teringat Kakak tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama sebut besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku Cuma speak like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor **. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor. (Did you see Majalah 3 the other night – see how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal anakanda dia Tunku Ismail ? Haha…. that is exactly my point!)


5. Diorang ada ENDUT **. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok….Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things cos it has been 30 years since I last tasted them. Seperti Kak P cakap – makanan seperti botok botok. Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun ( aku tak suka makan sayur – especially ulam). Yang aku tahu – pakai daun segala daun, termasuk daun betik dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus. Aku pernah tanya my Dad dulu – kenapa buruk benor nama dia bebotok. Then my Dad cerita : Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan dengan bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu bawak makanan lain, Nenek akan tanya “Mana Bubur Tok? “. Lama-lama Bubur Tok jadilah Bebotok – kesan dari cakap cepat-cepat. Itulah ceritanya. Aku kecik lagi masa my Dad cerita tu. So, kalau dia kelentong aku – maka kelentonglah cerita bebotok tu. Sekian adanya.


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock. Aku rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori aku lah. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori aku ni? Jangan aku kena pancung dengan Sultan, dah ler. Ampun Tuanku!


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang.. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. I don’t like to eat telur pindang, so I cannot to describe the taste. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.


9. Tidur atas LECA** (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK **.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore n indonesia!!! When I was growing up, aku cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Yang aku suka ialah iklan jeans Levi’s ( Let your love flow), iklan lagu Coke ( I’d like to build the world a home), iklan Kodak (Times of Your Life -Paul Anka ). Paling syok ialah masa Christmas, iklan dan lagu semua best-best. (But itu dulu, sekarang aku rasa semua rancangan sudah semasa.) Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore n indonesia!…tv3 bru nk kluakn cter malin kundang kite dah bis tgk Apa lagi EKK?


Kamus Johor :
Saing - pergi bersama2..”nnt kite saing ehh pi sekolah” Bongok – bodoh
Bigor – gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ?
Endut – makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira jantina.
Berendut - berpasangan. Pergi berendut- dating.

Botok-botok, bebotok – sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari (don’t ask me – aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.

Leca - tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu semua DIY – tak ada Vono, Slumberland ).

GerobokGobok -Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke. Sajak sesuai @ tidak -bkn puisi tau!!…cm nih ayat die..’sajak x beg nih pki ngn bju ni??”

roti perata – roti canai

semangka -tembikai

epok2 -karipap


Sekadar berkongsi mungkin ramai yang tahu tapi xperasan

copy from iein yg juga telah mengopy dr fb ini.
sekian.

Wednesday, October 27, 2010

phrase of the day.

adaptasi dari page seorang kakak ni :P kak apple, kaen amik tau ayat ni! :P

Duhai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana itu tak terpaut pada wanita hanya pada kecantikan/lirikan manja, pada bicara manja yang menggoda, pada pujuk rayu yang meruntuhkan imannya. Sesungguhnya lelaki itu pemimpin pada wanita. Andai belum sampai jodohmu, anggaplah lelaki itu sedang membina kepimpinannnya bagi memimpin dirimu, kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya & lelaki yang benar-benar layak pasti hadir untuk melengkapkan dirimu.

peringatan untuk diri sendiri khasnya dan untuk semua pembaca blog ni amnya. selamat :D

Tuesday, October 26, 2010

winamp skin!


lawakan skin baru winamp aku ? hahaa. benda dah ada cuma aku je tak explore. bagi aku skin ni lawa. tak tau lah bagi korang. ade colour yg cheerful dari ni tapi striking sangat. buat sakit mata je. 

ni powerpuff punye skin 

yg ni sunflower 


yg ni bubblegum and cream


tu jelah aku nak tunjuk sebab bukan aku sorang ada winamp kan? hahaa. kalau korang2 yg tak tau camne nk set up skin winamp ni, meh aku tunjuk.

bukak winamp player korang. pastu pergi dekat sini.


lepas tu nanti akan keluar macam ni.


korang adjust la dekat tempat yg aku dah highlight kan tu. 

so selamat mencuba :D


Monday, October 25, 2010

OH THE SIMS !


tersebutlah kisah... oh the sims 2... 

tadi aku install-lah game kesukaan seisi adik beradik perempuanku ni kan? adalah dalam 5 jenis the sims tapi kan, HARAM satu pn tak boleh pakai. hampagas betoll. yg the sims 2 tu aku dah install dah pastu bila nak play je, keluar laa pop out windows  kata , insert a correct CD-ROM bla bla bla... sakit hati kan??
the kakak tercinta pn try uninstall and install semula but still the same. so the result is, buy a new one laa. hahaa. tapi game ni tersangatlah best. lagi2 pulak sekarang dah tau cheat game ni. ngeh3. hahaa. seronok woo. smpai tak ingat nak uruskan diri sendiri. hee~~ kalau takde internet pn takpelah bila main game ni. dah2 takleh taip banyak2 sebab bertambah2 stress aku mengenangkan the sims ni. takpe2, lain kali aku beli cd yg baru. ngeh3. tunggu la kau ye..

Sunday, October 10, 2010

9 Siti patut dijadikan contoh

1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.


2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3) Siti Aishah
- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).


5) Siti Mariam
- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.


6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.


7) Siti Aminah
- Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.


8) Siti Muti'ah
- Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.


9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t. 

dipetik daripada page facebook danish irfan . adakah kita tergolong dalam kalangan "siti" ini walaupun nama kita bukan siti ?


*ape daa aku taip. hee~ nope u'all dapat la something drpd text ni eh ?

Thursday, October 7, 2010

cerita ci ciput came ci copot.

Copot cahabat Ciput. Catu cenje, Ciput cite-cite came Copot cambil cari cengkerik. Ciput cuke cite-cite came Copot cebab Copot cahabat Ciput.
Cemace Ciput came Copot cari cengkerik, Ciput cakcikan catu cahye cerah.
cahye cerah Ciput cakcikan cangat cerah campai Ciput came Copot cilau.
cahaye cerah cube culik Copot. Ciput cangat cuak. Ciput cepat-cepat camba Copot cebelum cahaye cerah cempat culik Copot.

Copot cangat cuak came. Ciput came Copot cepat-cepat cari chelter cambil cepat-cepat cembunyi. Ciput came Copot cembunyi cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah cucah cari Ciput came Copot. Ciput cakap came Copot, "chuuu... chuuu...cenyap... cenyap Copot... ". Copot cambung cakap, "Copot cudah cenyap...Ciput cenyap camelah... ". celepas cejam, cahaye cerah cudah chow cebab cucah cari Ciput cape Copot.

Ciput came Copot cangat cuke cebab cahaye cerah cudah chow. Copot cenyum cambil cakap, "Copot cayang Ciput cebab Ciput celamatkan Copot... ". Ciput cenyum cambil chow came Copot... 



Caja cuka cuka.


CECIAN , CIMA CACIH.



hahaa. tersembur tak air liur ? ekekekekk. tadi mase tengah ym, bercerita la pasal sipot dengan bestfren aku si BB . pastu teringat pulak aku ada artikel mengenai sipot tapi dalam konteks humor la kan ? tu yang aku buat entry untuk  hari ni sebab sambutan mengenai cipot ni dekat status aku amat menggalakan . hahaa. so aku harap korang2 tak marah aku sebab air liur masing2 tersembur baca cerita ci cipot ni hekk?? hahaa



Tuesday, August 31, 2010

fadilat rukun solat.

masa tengah bukak2 profile kawan2 dekat facebook, ternampak la satu note ni. kisahnya pasal mandi junub tapi ada satu topik dalam kisah tu yang menarik minat aku untuk paste dekat sini. so, here it is.....

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat. 
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur. 
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur. 
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur. 
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur. 
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur. 
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM. 
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur. 
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar. 
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur. 
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur. 
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur. 
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T. 

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” 
Wassalam.



renung-renungkanlah dan selamat beramal di bulan mulia Ramadan al-Mubarak. ^_^


nukilan hati luahan rasa
Lyea

Friday, August 6, 2010

adik cuma nak tanya je ibu. ='(

video
mendalam maksudnye. sedih tengok baby2 tu terbiar mcm tu. dah la korang buat dosa then nak tambah dosa lagi? kok ye pn tana jage, make sure budak tu hidup. pandai buat pandai la tanggung. mase buat x fikir smue ni? dah jadi haa mule la nk gugurkan la bunuh diri la ape la. yg lelakinye lg best, bla mcm tu je tinggalkan ppuan terkongtang kangting and mulelah ppuan tu nekad na buang anak tu. sebabnye? laki tu tana jage, konon. kpd sape2 yg terbace la post ni kan, dan kebetulan korang salah seorang daripada koloni di atas, janganlah seksa budak kecik xbersalah tu.bagilah dekat orang2 yg xmampu nak lahirkan zuriat.tak pun bagi dekat aku biar aku jaga.korang patut bersyukur tau sebab korang x mandul,benih korang sihat. orang2 kt luar sane tu,ada yg benih dorang x normal so x mampu na lahirkan zuriat.sanggup habis beribu2 semata2 nak dapatkan SEORANG BAYI tapi korang? hampeh. aku tau kalau korang bace mesti akan timbul ayat mcm ni, "kau ape tau,kau x rase ape aku rase."  "jangan suka2 judge kitorang,bkn salah kitorang 100%"  "alah,ni smue salah parent sebab diorang x amik tau hal kami,sebab tu kami jadi macam ni." 
aku faham ape korang rasa BUT at least dont make ur child like that laa. macam sampah je kan anak korang tu? aku sedih tengok budak2 kecik tu mati sia2.doa diorang makbul tau x? buatnye dy doakan kau xkan bau syurga macam mane?kat sini aku nak klasifikasikan golongan2 terbabit ialah seorang yang sangat3 TAK MATANG. cetek akal fikiran.tah pape je korang ni. marah sangat aku dekat korang.tak nak anak bagi dekat orang yg nak anak.in case ade yang terbaca post ni and korang tengah pregnant luar nikah and berhasrat xnak bela anak tu, meh bagi dekat aku and for sure, I AM SERIOUS. REALLY2 SERIOUS.
-END-