Tuesday, August 31, 2010

fadilat rukun solat.

masa tengah bukak2 profile kawan2 dekat facebook, ternampak la satu note ni. kisahnya pasal mandi junub tapi ada satu topik dalam kisah tu yang menarik minat aku untuk paste dekat sini. so, here it is.....

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat. 
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur. 
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur. 
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur. 
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur. 
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur. 
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM. 
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur. 
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar. 
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur. 
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur. 
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur. 
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T. 

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” 
Wassalam.



renung-renungkanlah dan selamat beramal di bulan mulia Ramadan al-Mubarak. ^_^


nukilan hati luahan rasa
Lyea

Friday, August 6, 2010

adik cuma nak tanya je ibu. ='(

video
mendalam maksudnye. sedih tengok baby2 tu terbiar mcm tu. dah la korang buat dosa then nak tambah dosa lagi? kok ye pn tana jage, make sure budak tu hidup. pandai buat pandai la tanggung. mase buat x fikir smue ni? dah jadi haa mule la nk gugurkan la bunuh diri la ape la. yg lelakinye lg best, bla mcm tu je tinggalkan ppuan terkongtang kangting and mulelah ppuan tu nekad na buang anak tu. sebabnye? laki tu tana jage, konon. kpd sape2 yg terbace la post ni kan, dan kebetulan korang salah seorang daripada koloni di atas, janganlah seksa budak kecik xbersalah tu.bagilah dekat orang2 yg xmampu nak lahirkan zuriat.tak pun bagi dekat aku biar aku jaga.korang patut bersyukur tau sebab korang x mandul,benih korang sihat. orang2 kt luar sane tu,ada yg benih dorang x normal so x mampu na lahirkan zuriat.sanggup habis beribu2 semata2 nak dapatkan SEORANG BAYI tapi korang? hampeh. aku tau kalau korang bace mesti akan timbul ayat mcm ni, "kau ape tau,kau x rase ape aku rase."  "jangan suka2 judge kitorang,bkn salah kitorang 100%"  "alah,ni smue salah parent sebab diorang x amik tau hal kami,sebab tu kami jadi macam ni." 
aku faham ape korang rasa BUT at least dont make ur child like that laa. macam sampah je kan anak korang tu? aku sedih tengok budak2 kecik tu mati sia2.doa diorang makbul tau x? buatnye dy doakan kau xkan bau syurga macam mane?kat sini aku nak klasifikasikan golongan2 terbabit ialah seorang yang sangat3 TAK MATANG. cetek akal fikiran.tah pape je korang ni. marah sangat aku dekat korang.tak nak anak bagi dekat orang yg nak anak.in case ade yang terbaca post ni and korang tengah pregnant luar nikah and berhasrat xnak bela anak tu, meh bagi dekat aku and for sure, I AM SERIOUS. REALLY2 SERIOUS.
-END-