Wednesday, February 16, 2011

kafein sebagai salah satu diet untuk menjaga badan ?


ape tu kafein? tak tau? ish ish ish. meh lyeah gtau. Kafeina, atau name glemernye kafein, adalah senyawa alkaloid xantina berbentuk kristal dan berasa pahit yang bekerja sebagai ubat perangsang psikoaktif dan diuretik ringan. amende pun lyeah tak tau =.=' men kopi pes je. hahaa. alaa kafein ni sbnrnye some kind of ubat peransang kot. 
setiap bende ade pros and cons dia kan? kafein pn camtu gak.


okeh2, ni kelebihan kafein ekk.


  1. kafein dapat merangsang metabolisme serta meningkatkan fungsi otak. so tak heran laa kalau ada orang suka ambik kafein utk menjaga badan.
  2. kafein meningkatkan effect ubat penghilang rasa sakit dan mengurangkan rasa sakit.
  3. sebagai ubat sakit kepala
  4. meningkatkan tekanan darah (untuk yg ada tekanan darah rendah macam lyeah ni)
  5. meningkatkan daya ketahanan semasa bersenam
  6. menggalakkan pengeluaran asid lemak semasa bersenam
  7. mengurangkan nafsu makan (patutpun lyeah tak lapar sekarang ni, tadi pagi sebat 3 paket white coffee)
tapi awas!! kafein pn ade byk kekurangan jugak. macam....
  1. pengambilan kafein yang berlebihan boleh menyebabkan sakit kepala. (pulak..tadi sbg ubat sakit kepala,ni penyebab sakit kepala pulak?)
  2. meningkatkan tekanan darah (bagi yg ada darah tinggi, kurang2kan laa pengambilan kafein eh?)
  3. menyebabkan badan menggigil,degupan jantung yang cepat serta, ofkos, ketagihan JIKA diambil secara berlebihan
  4. menyebabkan kandungan gula dalam darah tak stabil
  5. menjerumuskan diri kepada penyakit insomnia
  6. meninggalkan kesan pada gigi! (ohhh noooooo!!!!!)
  7. Jumlah berlebihan( 400mg@3-4 cawan kopi ) akan membawa keracunan serta MAUT (yg ni tak tau sejauh mana kebenarannye. fakta ni menakutkan sikit. wuuu~~~ )
haaa ape ?? dah ketagih dengan kafein?? ayoooo tak tau. lak leng mata juling. hahaa. 
okeh ni cara nak mengatasi ketagihan kafein.

  1. stop slow2 drpd minum minuman yg berkafein
  2. tidur secukupnye (bg yg minum kafein utk elak ngantuk)
  3. motivate diri sendiri. always fikir akibat buruk kafein.
  4. dapatkan sokongan family and kawan2 rapat
  5. ni pendapat lyeah. makan laa gegule or chewing gum ke. takpun gegule KOPIKO tu kan? haaa.
tu je kot nak bagitau? bertonyeh panjang2 kan orang bosan nak baca  =.=' 
okeh daa~~


16 responds:

JIJI YU said...

hahaaha..minumle neslo sambil bace blog beliau

Hanis MY said...

wow baru tahu ni! tapi akak mmg suka minum kopi hehe..sekali sehari...at least

Mohd Ridhuan said...

kuarangkan kaffein dalam kehidupan harian...

YUL said...

hoho, jarang ler minum kaffein nie, nnt jadi lemau pulak, hee, btw info yang menarik untuk dikongsikan nie, baru tau jugak

~Adikja~ said...

x boley minum kafein...kompem pening kpala...pastu nnti rasa nak pitam,.....heeeee

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@JIJI YU kalau jiji nak tau, lyeah hari2 online duk ngadap paket neslo tapi minumnye white coffee. sayang pulop nak habiskan paket2 terakhir tu. hahaa.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@Hanis MY hahaa. kite pn baru tau sebab semalam pagi tebiat minum 3 cawan kopi putih. terlebih kafein ni. 2 hari tak ngantuk. saje jee.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@Mohd Ridhuan kurangkan bagi yg dah selalu @ terlebih mengambil kaffein :)
untuk lyeah takpe sebab jarang minum kafein ni :P

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@YUL
sekali sekala macam lyeah takpe kot yul ? dulu masa kerja, pagi2 tu suka beli cool blog white coffee utk mengelakkan kelemauan dan kengantukan di pagi hari. hhaha.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@~Adikja~ badan tak serasi lagi kot tu. dulu mula2 lyeah camtu gak. tak minum langsung kafein kecuali teh O. even makan Pappa roti pn boleh migrain. hahaa. lama2 dah rasi, tak de ape2 dah :D

AmYcOzZo said...

wah boleh ketagih mcm isap rokok la yerk..hak2

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@AmYcOzZo
yups. sebab tu kadang2 ada orang tiap2 pagi je mesti nak kopi. kalau takde, nnt jiwa dia gundah gulana. hahaa.

YUL said...

wah! kalau cool blog tu yul suke, hehe, mmg terbaik,

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@YUL
hahaa harus diketahui dekat uitm alor gajah ni ada cool BLOG ok!!
hahaa.

ain said...

nescafe peberet sayeeee.....;)sehari xminum boleh sawan tawww

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

@ain
saye tak kisah air ape2 pn, yg penting mesti kena sejuk. hahaa.