Friday, August 3, 2012

Korek hidung tak batal puasa okay kawan2.

Assalamualaikum :)

tadi kat twitter lyeah tweet2 dgn lecturer BEL masa part 1 dulu. before that lyeah tweet hidung ni gatal *itu pun nak tweet* 
pastu sir tu cakap korek jelah hidungnye. dia kata tak batal. pastu dia bagi link ke blog hamba Allah ni.


Mungkin ramai yang masih keliru dengan perkara ini. Sebab korek hidung sama la macam memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan. maka hukumnya batal puasa. Tapi apa yang sebenarnya adalah tidak batal puasa anda itu. 
sebab? sekiranya kita korek dengan jari kita ni dengan niat atau hajat sebab hidung gatal atau sebagainya, ianya tidak membatalkan puasa tetapi dengan syarat korek tidak sampai ke batin hidung. Maksud batin hidung ialah bermula daripada tempat yang keras diatas hidung. 
Zahir lubang hidung ialah kawasan yang kita nampak bila tengok pada cermin. contoh jika taik idung tu ternampak, takkan la anda nak biarkan je.. so korek je la. tak batal de puasa tu. Tetapi diingatkan bahawa korek hidung tanpa sebab, maka hukumnya makruh.

haaaaaaa. lepas ni takde lah hidungnye terconget-conget menahan gatal. yg penting nawaitu. kalau korek sesaje memang mintak penampar namanye. hahaha.

agak2 hidung tu dah gatal sangat, korek je tapi jangan depan orang ramai pulak. haaaaaa gitu.
sorok-sorok lah sikit. eheh.

sekadar berkongsi apa yg lyeah baru tau. kalau salah, mintak sangat-sangat tolong betulkan.
mekasih ^_^