Wednesday, June 26, 2013

root woot woot

assalamualaikum semua !!

hehehe. memandangkan selama ni banyak entry tah ape-ape lyeah update, hari ni rasa nak update something lah. something yang ada perisian. gittewww~

okay. lyeah nak update pasal root. ape tu root? akar? ohh tidak tidak.
kalau iphone kita panggil jailbreak, android kita panggil root.


yelah ape tu root?

pakcik wiki kata:

Android rooting is the process of allowing users of smartphones, tablets, and other devices running the Android mobile operating system to attain privileged control (known as "root access") within Android's subsystem.
makna kata, root ni tujuan dia untuk access apa-apa yang android tak bagi access.  access ke guna ke install ke ape2lah. kira break the rules lah gitu.

TAPI ! kalau root ni ada disadvantages dia yang mana pertamanya, warranty takleh pakai dah. maksudnya kalau android tu ada warranty lagi, then awak semua root android tu, in case rosak ke ape ke, anta kedai warranty takleh pakai dah. gitu.

keduanya, leceh nak cari software ROM yang sesuai untuk model android awak semua tu. rom tu macam mana ek lyeah nak explain. ermm macam ni lah, apa yang lyeah paham, rom tu macam interface kat dalam phone tu nanti. button dia ghope macam mana, system dia, animation dia. alah tak retilah nak explain. hahaha.

ketiganya, kalau rom tak berapa nak sesuai, nanti androidnya senang hang, berat, selalu jammed or restart sendiri. memory pon banyak pakai. tapi kalau memory card besar, takpe, boleh transfer ke memory card. sonang jo.

okay nih screen captures phone lyeah yang dah sudah root.

Samsung Galaxy Y GT-S5360








ape yang best lepas root nih? interface jadik lain. maksudnya takdelah basic sangat macam yang selalu tu. pastu kita boleh ubah2 lockscreen macam gambar yg kat atas ni. nak unlock, rotate je button tu. alah macam telefon rumah yang dulu2 tu, yang kalau nak dail, kena pusingkan nombor satu-satu.

yang lainnye, dia upgrade android version. lyeah punya dulu gingerbread, sekarang jadi jellybean. upgrade sikitlah. yang lain-lain, kalau nak tau ape pros and cons kalau root android nih, tanye je pakcik google. kalau lyeah letak kat sini, panjang pulak entry ni karang. hehehe


okaylah, selamat meng-explore android rooting !



0 responds: