Saturday, April 19, 2014

once upon a time . . . suatu masa dahulu



assalamualaikum.

sebenarnya Lyeah nak cerita pasal TV series Once Upon A Time ni. cerita ni ialah American Fairy Tales yang dijadikan drama bersiri dan dilakonkan oleh orang, bukan kartun. Lyeah start tahu cerita ni masa tengok channel 5 TV Singapore lah, dia buat marathon cerita ni straight 3 episode terus. lepastu Lyeah lupa ceritanya hari apa, pukul berapa. then, ex-housemate masa diploma dulu ada cerita ni, Lyeah copy ler apa lagi.



ni  poster dia.

Lyeah suka cerita ni pasal, well, dia fairy tales yang diadaptasi menjadi cerita manusia biasa. pastu, cerita ni unik sangat. dia bagitahu watak fairy tales yang sama cumanya jalan cerita yang berbeza. contohnya, snow white, sebelum dia tidur lepas makan epal beracun tu, dia dah kenal dengan prince charming dia tu. lepastu, red riding hood tu sebenarnya serigala jadian tapi dia tak tau, evil queen tu pulak, dulunya dia baik lepastu sebab ada something yg snow white (anak tiri dia) buat, dia jadi jahat. banyak lagilah. kena tengok sendiri baru puas.

ni Emma Swan. watak utama cerita ni. Emma ni anak Snow White dengan Prince Charming.

ni Snow White a.k.a Mary Margaret

ni Prince Charming a.ka. David Nolan

Evil Queen a.k.a Regina

Rumplestiltskin a.k.a Mr. Gold

Henry. dia ni anak kandung Emma dan anak angkat Regina. 

Captain Hook a.k.a Killian Jones.

okay, mesti semua pelik kan kenapa nama diorang ni ada dua ? cerita dia macam ni, evil queen cast a spell yang bawak semua watak dekat Enchanted Forest (tempat fairy tales) ni, pergi dekat dunia nyata which is dunia kita. tempat tu nama dia, Storybrooke. dekat sini, semua watak jadi orang biasa and pakai nama biasa  kecuali Evil Queen (Regina) dengan Rumple (Gold). diorang hari2 buat benda yang sama for 28 years sampailah one day, anaknya snow white dengan prince david, Emma, datang as a savior utk hapuskan sumpahan tu. Henry anak Emma yang dilahirkan dalam penjara dan diberikan ke rumah kebajikan untuk dijadikan anak angkat. Regina ambik Henry jadi anak angkat. ni baru season 1.  

season 2 dengan season 3 kalau Lyeah cerita kat sini, panjang jadinya entry ni. hahaha. tapi seriously cerita ni memang best gila. jalan cerita dia pun seronok. season 2 Lyeah habiskan dalam masa 2 hari je. punyalah addicted. hahaha.

by the way, siapa-siapa yang berminat nak tengok cerita ni dan nak download, cari dekat website awesomedl.ru . ada complete dekat situ. subtitles pulak ada dekat subscene.com .

okaylah. till then, buddies !

p/s: sorry for the long post. hahaha.


1 responds:

Aqilah Azmi said...

ya allah kita geng ah kak lyeah hihihi <3333
qila suka gila cerita ni tapi yg latest qila dah tak tengok :(
qila sempat tengok season 1 je pastu mcm banyak sangat and qila spm TT_TT
hihih
tapi mmg best gila sbb dia combination fairy tales yg sgt perffffect heheeeee <3