Saturday, May 17, 2014

STGHEESSSSSS.

assalamualaikum.


agghhh stgheessss nye sayeerrrrr.

ahahahaha over tau. tapi serious tengah tension dengan belajar sekarang ni. assignments selambak, dengan groupmates ada yang kurang bagi kerjasama, masalah peribadi lagi. sampai dah rasa macam nak quit belajar je. haihh. lack of motivation betul. semangat juang nak belajar makin menurun. balik cuti kang nak topup baliklah. carik dekat celah-celah mana. hahahaha


cakap pasal desserts, Lyeah kalau stress memang kuat makan tapi berat maintain. kahkahkah. kuat makan, kuatlah duit tu keluar. temptation of foods tu dasyat sangatlah. semua benda nak ditelannya. nafsu serakah betul. 


haa lebih kurang gitulah gayanya. hahahahahaha. jadi, kali ni, Lyeah rasa nak kongsi cara-cara mengatasi stress yang Lyeah selalu amalkan, walaupun kadang2 sewel jugak jadinya. hahaha


  • Luahkan masalah/stress tu dekat seseorang. contohnya kalau kita rapat sangat dengan mak kita, rapat tahap cerita semua benda, luahkanlah perasaan dekat mak. rasanya, mak ialah orang yang paling faham kita.
  • berfikiran positif. macam Lyeah sekarang ni, hari Isnin kang kena submit dua full report subjek penulisan ilmiah dengan linguistik, dapat pulak lecturer yang sama, so, Lyeah just fikir, "alah ni baru assignments. kalau sebelum2 ni boleh je tempuh dugaan yang lagi besar, kenapa tak sekarang?"
  • MAKAN !! hahahahaha. makan buat perut kita kenyang. bila dah kenyang, sukalah hati. ada orang, kalau stress, dia tak makan tapi bagi Lyeah yang suka makan ni, lagi stress lagi suka makan.
  • uruskan masa dengan baik. okay, part yang ni Lyeah gagal sikit. hahaha. suka buat kerja last minutes adalah perkara yang sangat tak elok lagi-lagi bagi student macam Lyeah. assignments kena buat awal2 sebab nak buat research tapi dibuatnya last minutes. memanglah stress.

rasanya itu aje kot yang nak dikongsikan. Lyeah sebenarnya dah siap2 bukak microsoft word, nak sambung siapkan assignments tapi tu lah. procrastination always ruined me. hahahah. okaylah, nak sambung buat ni. tinggal sehari je lagi . aaaaaaaaaaaaaa !! hhahahaha

till then, buddies.




1 responds:

Aqilah Azmi said...

aiyayaiii thanks kak lyeah for the sharing haih.
qila mmg sewel dah T_T